Kompost & bioavfall

Med bioavfall menas allt avfall som bryts ned biologiskt genom rötning eller kompostering - matrester, frukt & grönsaker, hushållspapper, äggskal, kaffesump, melittapåsar, potatisskal etc.

Insamling av bioavfall: Om ni är med i insamlingslinjen för bioavfall är det viktigt att ni använder biopåsarna och den insamlingsbehållare ni tilldelats. Hållaren är konstruerad för att påsen ska stå luftigt och biopåsarna är gjorda av majsstärkelse vilket gör att det bryts ner i komposten. För alla som valt kombihämtning ingår en årsförbrukning biopåsar (150 st). För de som bor i flerfamiljsfastighetkontaktar fastighetsägare, disponent eller fastighetsskötaren för information om biopåsar.

Placera en påse i behållaren, fyll den med komposterbart avfall.

Ex: matrester, frukt, grönsaker, kaffesump, etc.
Då behållaren är full: Knyt ihop påsen och lägg den i kärlet eller flerfackskärlets fack för "Kompost".

Tips!

  •  Fyll behållaren max till 3/4-delar, så att det går lätt att knyta ihop påsen. - Väldigt blött material så som soppor och dylikt bör avvattnas genom ett durkslag så att det mesta av vätskan kommer bort.
  •  Om det tar lång tid att fylla behållaren för bioavfall så bör påsen bytas åtminstone en gång per vecka för att undvika lukt och att påsen börjar brytas ned.
  •  Om det har gått hål på påsen kan man sätta den trasiga påsen med innehåll i en ny påse.
  •  Sommartid kan gräsklipp läggas över bioavfallet för att undvika eventuell lukt.

Vad händer med bioavfallet?

Bioavfallet transporteras till Ålandskomposten där det komposteras i en storskalig anläggning.

Kompostjorden används till planteringsjord och jordförbättringsmedel. 

Tänk på: - Bioavfallet ska bli kompostjord. Var därför noga med att inte slänga plastpåsar, förpackningar, etc. i bioavfallet. Ingen vill ha kompostjord full med plast. 

Hittade du den information du sökte på denna sidan?